Historiikki taipuu vaikuttavaksi videoksi

70-vuotista taivaltaan juhlistava viestinnän ammattilaisten järjestö ProCom julkaisi kesäkuun alussa lyhytfilmin viestinnän ammattilaisen työnkuvan kehityksestä sotapropagandistista nykypäivän digiviestijäksi. "Oli aika saattaa alan historia digiaikaan sopivaksi", ProComin toimitusjohtaja Elina Melgin sanoo.

Johanna Flinkkilä

Yrityksen, yhdistyksen tai järjestön täyttäessä pyöreitä nousee esiin ajatus historiikin koostamisesta. Painettuihin historiikkeihin ja anekdoottikokoelmiin halutaan koota arkistojen helmiä historian varrelta. Lisäksi kirjaa on kiva jakaa lahjaksi ja pitää esillä erilaisissa tilaisuuksissa.

Painettujen historiikkien vaarana kuitenkin on, että teokset jäävät entisestään kerryttämään pölyä arkistojen ja kellarikomeroiden hyllyille vailla interaktiivista kontaktia vastaanottajiin. Mitä jos tarinalle annettaisiinkin oma ääni ja kuvat laitettaisiin liikkumaan?

Arkistojen aarteen näyttävään muotoon

Yrityksillä ja organisaatioilla on arkistoissaan mappikaupalla arvokkaita muistoja vuosien varrelta. Materiaali on usein hyvin moninaista: painotuotteita, lehtileikkeitä, vanhoja mustavalkokuvia, diasarjoja, vhs-nauhoja, raportteja ja niin edelleen. Yksittäisinä sisältöinä niille voi olla haastavaa rakentaa punaista lankaa, mutta liikkuvan kuvan keinoin eriparisesta materiaalista voidaan yhdistellä näyttävä kokonaisuus, jota saadaan maustettua esimerkiksi varta vasten kuvatuilla haastatteluilla tai muulla aikalaiskuvalla.

Entäpä, kun toiminnasta halutaan kertoa innostavalla tavalla opiskelijoille ja nuorelle yleisölle? Tiiliskiviteokset on helppo palauttaa pikaisen selailun jälkeen hyllyyn, muttanapakka ja hyvin toteutettu video koukuttaa katsojansa juhlatilaisuudessa, seminaarissa, luennolla tai sopivalla hetkellä verkossa. Youtubeen tai Vimeoon ladattuna video-historiikkia on mahdollista hyödyntää monenlaisiin tarkoituksiin ajasta ja paikasta riippumatta.

Procom toi viestinnän ammattilaisten historian digiaikaan

70-vuotista taivaltaan juhlistava viestinnän ammattilaisten järjestö ProCom julkaisi kesäkuun alussa lyhytfilmin viestinnän ammattilaisen työnkuvan kehityksestä 1930-luvun sotapropagandistista nykypäivän digiviestijäksi. Viestintä 7.0 -lyhytfilmi on suunniteltu ja toteutettu yhdessä Otavamedia OMAn kanssa (video on upotettu myös tämän uutisen ylälaitaan). Lyhytfilmissä on hyödynnetty valtava määrä arkistojen kätköistä esiin nostettua kuva- ja filmimateriaalia. Video on tarkoitettu kaikkien viestinnän ammattilaisten sekä esimerkiksi oppilaitosten käyttöön.

– Oli aika saattaa alan historia digiaikaan sopivaksi. Dokumenttivideo tuntui luontevalta formaatilta, ProComin toimitusjohtaja Elina Melgin sanoo.

***

Myös viime vuonna pyöreitä juhlinut Suomen Kuvalehti kokosi 100-vuotisen historiansa 22 minuutin mittaiseksi dokumentiksi. SK:n 100-vuotisdokumentin voi katsoa lehden verkkosivuilla tai Facebookissa.

Lisätiedot:

videotuottaja Johanna Flinkkilä