ProComin palkittu video kertoo kiehtovan tarinan koko viestintäalan kehityksestä

Ideana oli uniikki, dokumentaarinen kokonaisuus, jonka intensiteetti pitää katsojan otteessaan loppuun asti. Uuden ja vanhan yhdistelmällä haluttiin saada katsojiksi myös alan opiskelijoita ja alasta kiinnostuneita.

Jaa

1. Lähtötilanne

Maailman vanhimpiin kuuluva viestintäalan järjestö ProCom – Viestinnän ammattilaiset halusi tuoda historiansa digiaikaan ja toteuttaa kertomuksena koko alan ammattikuvan kehityksen.

Jo alusta saakka ideana oli uniikki, dokumentaarinen kokonaisuus, jonka intensiteetti pitää katsojan otteessaan loppuun asti. Uuden ja vanhan yhdistelmällä haluttiin saada katsojiksi myös alan opiskelijoita ja alasta kiinnostuneita.

2. Ratkaisu

Lähtökohta projektille oli haastava: ProComin omat arkistot sisälsivät eri vuosikymmeniltä mustavalkovalokuvia, lehtileikkeitä, painotuotteita ja anekdootteja. Niiden läpikäymiseksi ja valitsijaksi tarvittiin yhdistyksen omia aktiiveja. Tärkeä tietolähde oli ProComin toimitusjohtajan Elina Melginin aiheeseen liittyvä väitöskirja sekä vuonna 2012 julkaistu ProComin tuottama alan historia Vuosisata suhdetoimintaa, (Otava).

Yhdistyksen materiaalia täydentämään Otavamedia OMAn tuotantotiimi kuvasi alan ammattilaisten haastatteluja ja valitsi muista arkistolähteistä still-kuvia ja arkistofilmejä. Otavamedia OMAn AD Liisa Seppo suunnitteli ja piirsi tätä dokumenttia varten uniikin, graafisen ilmeen. Käsikirjoitus työstettiin tiiviissä yhteistyössä ProComin Elina Melginin ja Jarno Forssellinsekä Otavamedia OMAn tuottajan Johanna Flinkkilän kanssa.

Prosessiin kuuluivat lukuisat tapaamiset, käsikirjoitusversioiden kommentointikierrokset sekä intensiivinen leikkaustyö, jossa Otavamedia OMAn leikkaaja Pasi Vallittu sommitteli muutaman sekunnin kestoisia still-kuvia paikalleen yhdessä muun materiaalin kanssa. Oman osansa vaati myös nopeatempoisen kokonaisuuden äänityö, kun eri aikakausien musiikki- ja efektiäänet, voice over sekä muu äänimaailma suunniteltiin ja toteutettiin.

Dokumentti luo yhteistä käsitystä menneisyydestä noin satavuotiaalle toimialalle. Matka manipulatiivisesta propagandasta oman aikamme eettiseen viestintään on Melginin mukaan samankaltainen muissakin Euroopan maissa.

Lyhytdokumentti valmistui järjestön 70-vuotisjuhliin ja sai ensi-iltansa vuotuisessa ProCom-päivässä Finlandia-talolla. Samalla dokumentti julkaistiin myös järjestön omalla YouTube-kanavalla. Katso video, joka pitää otteessaan ja kertoo  koko alan historiaa 70 vuoden ajalta:

Lähtökohta projektille oli haastava: ProComin omat arkistot sisälsivät eri vuosikymmeniltä mustavalkovalokuvia, lehtileikkeitä, painotuotteita ja anekdootteja.

Tämän filmin tekemiseen osallistuneista joka ikinen lähti heti tehtävän saatuaan tavoittelemaan vähän enemmän ja vähän erilaista jälkeä kuin vain suorittamaan annettua tehtävää.

Johanna Flinkkilä
Tuottaja
Otavamedia Oy

3. Tulokset

”Lyhytdokumentti onnistui erinomaisesti tavoitteissaan”, Elina Melgin sanoo. ”Tiimityö toimi tehokkaasti Johanna Flinkkilän lempeässä ohjauksessa. Palaute jäsenkunnalta on ollut suorastaan ylistävää. Tulee olemaan kiinnostavaa nähdä, miten dokumentti vastaanotetaan maailmalla.”

Ja hyvinhän se otettiin. Filmin englanninkielinen versio esitettiin julkaisunsa jälkeen marraskuussa PR-alan historiantutkijoiden konferenssissa ja se pääsi esimerkilliseksi materiaaliksi globaalin tutkijaverkoston mikrosaitille. Lisäksi keväällä 2018 video filmi Saksassa järjestetyssä The World Media Festivals -tapahtumassa kultaa omassa sarjassaan.

Lyhytdokumentti onnistui erinomaisesti tavoitteissaan.

Elina Melgin
Toimitusjohtaja
ProCom

Caset

Hae inspiraatiota oman menestystarinasi rakentamiseen.