ProComin palkittu video kertoo kiehtovan tarinan koko viestintäalan kehityksestä

Ideana oli uniikki, dokumentaarinen kokonaisuus, jonka intensiteetti pitää katsojan otteessaan loppuun asti. Uuden ja vanhan yhdistelmällä haluttiin saada katsojiksi myös alan opiskelijoita ja alasta kiinnostuneita.

Video on nykyaikainen ja persoonallinen tapa toteuttaa historiikki. Maailman vanhimpiin kuuluva viestintäalan järjestö ProCom – Viestinnän ammattilaiset halusi tuoda historiansa digiaikaan ja toteuttaa kertomuksena koko alan ammattikuvan kehityksen.

Jo alusta saakka ideana oli uniikki, dokumentaarinen kokonaisuus, jonka intensiteetti pitää katsojan otteessaan loppuun asti. Uuden ja vanhan yhdistelmällä haluttiin saada katsojiksi myös alan opiskelijoita ja alasta kiinnostuneita.

Katso video, joka pitää otteessaan ja kertoo  koko alan historiaa 70 vuoden ajalta . Tämä video voitti Saksassa kultaa omassa sarjassaan, kisassa nimeltään  The World  Media Festivals. (edit 13.4.2018)

Lyhytdokumentti valmistui järjestön 70-vuotisjuhliin ja sai ensi-iltansa vuotuisessa ProCom-päivässä Finlandia-talolla. Samalla dokumentti julkaistiin myös järjestön omalla YouTube-kanavalla.

Lähtökohta projektille oli haastava: ProComin omat arkistot sisälsivät eri vuosikymmeniltä mustavalkovalokuvia, lehtileikkeitä, painotuotteita ja anekdootteja.  Niiden läpikäymiseksi ja valitsijaksi tarvittiin yhdistyksen omia aktiiveja. Tärkeä tietolähde oli ProComin toimitusjohtajan Elina Melginin aiheeseen liittyvä väitöskirja sekä vuonna 2012 julkaistu ProComin tuottama alan historia Vuosisata suhdetoimintaa, (Otava).

Yhdistyksen materiaalia täydentämään Otavamedia OMAn tuotantotiimi kuvasi alan ammattilaisten haastatteluja ja valitsi muista arkistolähteistä still-kuvia ja arkistofilmejä. Otavamedia OMAn AD Liisa Seppo suunnitteli ja piirsi tätä dokumenttia varten uniikin, graafisen ilmeen. Käsikirjoitus työstettiin tiiviissä yhteistyössä ProComin Elina Melginin ja Jarno Forssellin sekä Otavamedia OMAn tuottajan Johanna Flinkkilän kanssa.

Prosessiin kuuluivat lukuisat tapaamiset, käsikirjoitusversioiden kommentointikierrokset sekä intensiivinen leikkaustyö, jossa Otavamedia OMAn leikkaaja Pasi Vallittu sommitteli muutaman sekunnin kestoisia still-kuvia paikalleen yhdessä muun materiaalin kanssa. Oman osansa vaati myös nopeatempoisen kokonaisuuden äänityö, kun eri aikakausien musiikki- ja efektiäänet, voice over sekä muu äänimaailma suunniteltiin ja toteutettiin.

”Tämän filmin tekemiseen osallistuneista joka ikinen lähti heti tehtävän saatuaan tavoittelemaan vähän enemmän ja vähän erilaista jälkeä kuin vain suorittamaan annettua tehtävää”, toteaa Johanna Flinkkilä.

Dokumentti luo yhteistä käsitystä menneisyydestä noin satavuotiaalle toimialalle. Matka manipulatiivisesta propagandasta oman aikamme eettiseen viestintään on Melginin mukaan samankaltainen muissakin Euroopan maissa. Filmin englanninkielinen versio esitetään marraskuussa PR-alan historiantutkijoiden konferenssissa ja se pääsee esimerkilliseksi materiaaliksi globaalin tutkijaverkoston mikrosaitille.

”Lyhytdokumentti onnistui erinomaisesti tavoitteissaan”, Elina Melgin sanoo. ”Tiimityö toimi tehokkaasti Johanna Flinkkilän lempeässä ohjauksessa. Palaute jäsenkunnalta on ollut suorastaan ylistävää.”Tulee olemaan kiinnostavaa nähdä, miten dokumentti vastaanotetaan maailmalla.” Ja hyvinhän se otettiin.

Tarvitsetko apua videotuotannoissa?

Ota yhteyttä

Tutustu tuottamiimme videoihin Vimeossa

Siirry Vimeoon