Haastattelussa päätoimittaja: Reijo Ruokanen – ”Kaikkea tekemistämme ohjaa tiedon tarve.”

Tekniikan Maailma on johtava tieteen ja teknologian media Suomessa. ”Tehtävämme on tuottaa puolueetonta ja luotettavaa tietoa. Tämän kautta olemme saavuttaneet erinomaisen suhteen lukijoihin”, Tekniikan Maailman vastaava päätoimittaja Reijo Ruokanen sanoo.

Tekniikan Maailma tavoittaa kuukausittain lähes 1,8 miljoonaa kävijää verkkosivuillaan. Lukijoiden luottamus on ansaittu tiedolla, joka on tuotettu parhaalla mahdollisella osaamisella ja ehdottomalla puolueettomuudella. Miten näin merkittävä media on syntynyt?

”Kovalla työllä ja yleisön kuuntelemisella. Olemme viime vuosina panostaneet merkittävästi sekä verkkopalvelumme tekniikkaan että sisältöön. Tilanne on meille otollinen. Teknologia kehittyy hurjaa vauhtia ja samalla yhteiskunta muuttuu hurjaa vauhtia. Me autamme yleisöämme pärjäämään tuossa muutoksessa”, lehden vastaava päätoimittaja Reijo Ruokanen taustoittaa.

Teknologian kehitys muovaa yhteiskuntaa kiihtyvällä vauhdilla

Maailma muuttuu teknologian kehityksen seurauksena joka päivä valtavin harppauksin. Se voi tuottaa monille vaikeuksia, mutta samalla se tarjoaa valtavia mahdollisuuksia.

”Pidämme huolen siitä, että lukija ei pelkästään selviydy, vaan myös pärjää erinomaisen hyvin teknologian murroksessa. Meille on tärkeää, että teknologian kehitys ja soveltaminen on sellaista, että siitä saa parhaan mahdollisen hyödyn irti”, Ruokanen avaa.

”Meille on tärkeää, että teknologian kehitys ja soveltaminen on sellaista, että siitä saa parhaan mahdollisen hyödyn irti.”


Tekniikan Maailman testilaboratorio sijaitsee maan alla, jonne äänet ja luonnonvalo eivät välity. Laboratorio jakaantuu kahteen osaan. Toisella puolella tutkitaan ja testataan autoja ja muita ajoneuvoja. Toisella puolella, paksujen seinien ja ovien takana, on elektroniikkalaboratorio. Laboratoriossa on muun muassa sähköautojen latausyksikkö ja ajoneuvojen valomittausta varten teknologia, jota ei liene millään muulla tiedotusvälineellä maailmassa. Laboratorion elektroniikkapuolella tehdään audiotestejä ja erilaisia video- ja televisiotestejä huippulaitteilla.

”Tärkeintä ei kuitenkaan ole asettaa teknologiaa ja tekniikkaa paremmuusjärjestykseen, vaan tuottaa tietoa ja näkemystä. 2018 autovertailussa yhden auton takapenkin matkustajan vyö aukesi aina. Tämä oli hengenvaarallinen tilanne, jota katsastusviranomaiset ja autonvalmistajat eivät olleet huomanneet. Juttuamme siteerattiin yli 60 maassa ja se johti satojen tuhansien autojen takaisinkutsuun. Näin ei olisi käynyt, jos emme olisi tuottaneet tietoa itse tiukan testiprotokollamme mukaisesti. Saimme jutusta Suuren Journalistipalkinnon Vuoden juttu-sarjassa”, Ruokanen perustelee.

Lukijan kiinnostus syntyy ikiaikaisesta tiedontarpeesta


Tekniikan Maailman lukijat ovat erityisen kiinnostuneita autoista ja moottoriajoneuvoista, viihde-elektroniikasta ja tietotekniikasta. Korkea koulutustausta ja sosioekonominen asema rohkaisevat ottamaan varainhallintaa omiin käsiin, mikä näkyy myös Tekniikan Maailman verkkokävijöissä, joista reilusti yli kolmannes on kiinnostunut sijoittamisesta.

Ihmisellä on aina ollut kova tiedontarve. Tutkitulle, kuratoidulle ja käytännönläheiselle tiedolle on valtava kysyntä. Tämä perustuu jo saatuun tietoon ja intuitiiviseen tarpeeseen käsitellä hallussa olevaa tietoa. Verkossa on myös suuri määrä väärää informaatiota. Lukijat arvostavat sisältöä, jonka paikkansapitävyyttä ei tarvitse pohtia.

”Journalismin tehtävä on tehdä maailmasta parempi paikka.”


Kun koronavirus johti poikkeustoimiin keväällä 2020, Tekniikan Maailman toimitus päätti panostaa reilusti resursseja koronatutkimuksen tarkkaan seurantaan. Samalla toimitus päätti, että kaikki koronajutut julkaistaan verkossa vapaasti niin, että kuka tahansa voi niitä lukea maksamatta ja rekisteröitymättä.

”Meillä oli mahdollisuus toimia vastavoimana, vaikuttaa ja auttaa lukijoita, jotta kenenkään ei tarvitsisi elää huuhaan varassa. Jos toimintamme saa aikaan sen, että ihmiset toimivat tiedon varassa, yhteiskunta toimii silloin paremmin ja tämä hyödyttää lopulta kaikkia. Journalismin tehtävä on tehdä maailmasta parempi paikka”, Ruokanen summaa.

Turvallinen mediaympäristö perustuu laadulle ja luottamukselle

Tekniikan Maailman merkittävä journalistinen kokonaisuus on rakentunut vuosikymmenien aikana. Taustalla on vahva tekemisen perinne ja sama päämäärä, mikä toimituksella on ollut alusta asti: tuottaa ja jakaa tietoa, joka on mahdollisimman oikeaa. Laadun ja luotettavuuden keskeisiä tekijöitä ovat huippuluokan testausmenetelmät ja -välineet sekä monipuolinen osaaminen. Toimituksessa on paljon eri alojen asiantuntijoita.

”Tuotamme puolueetonta ja äärimmäisen luotettavaa tietoa. Tämän kautta olemme saavuttaneet erinomaisen suhteen lukijoihin. Palvelemme lukijaa ja samalla myös mainostajaa, jolle muodostuu paras mahdollinen ympäristö, kun ihmiset ajattelevat jo valmiiksi, että kaikki mitä he näkevät ja lukevat Tekniikan Maailmassa, on totta”, Ruokanen sanoo.

Verkkosivustoa ja digitaalisia palveluita on kehitetty voimakkaasti viimeiset viisi vuotta. Tekniikan Maailma järjestää muun muassa lukijatapaamisia verkossa. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa kaikki toiminta on reaaliaikaisesti lukijoiden nähtävissä. Tarkoituksena on muuntautua mahdollisimman pitkälle online-toimijana ja osallistaa lukijoita entistä enemmän.

”Olemme analyyttinen ja kriittinen ääni yhteiskunnalle ja teknologian kehittämiselle. Otamme oppia kritiikistä ja samaan aikaan katkomme siipiä vääriltä käsityksiltä ja huhuilta. Kaikkea tekemistämme ohjaa tiedon tarve”, Ruokanen vakuuttaa.

Tietokin muistissa on tunnejälki

Tekniikan Maailman päätoimittaja Reijo Ruokanen

Ruokanen on tehnyt pitkän uran erityyppisissä medioissa ja tullut tunnetuksi aiemmin muun muassa Talouselämän päätoimittajana. Sieltä nykyiseen toimitukseen on periytynyt tiettyä reaktiivisuutta ja uutismaisuutta. Tekniikan Maailman oma perinteinen toimituskulttuuri näkyy kuitenkin edelleen tekemisessä vahvana – lehti on säilyttänyt laatuleimansa jo lähes seitsemänkymmenen vuoden ajan.

Ruokasen vapaa-ajastakin osan täyttää tekniikka. Moottoripyörä, moottorivene ja äänentoistolaitteet ovat ahkerassa käytössä. Lehtensä hän lukee digitaalisina, mutta kirjoissa paperi on yhä pitänyt pintansa.

”Olen lukenut Tekniikan Maailmaa seitsemänvuotiaasta lähtien. Muistan ihailleeni lapsena lehdessä näkemääni Van Veen Wankelia, joka oli tuolloin kaunein koskaan näkemäni moottoripyörä. Kävin tarkastamassa asian pari viikkoa sitten digiarkistostamme huomatakseni, että pyörä ei ollutkaan enää niin hieno, kuin mitä se muistissani oli. Muistin oikein sen ihastuksen tunteen, mutta itse asiaa eli pyörän ulkonäköä en muistanutkaan vaan kuvittelin aivan toiseksi. Tunnejälki oli jäänyt, mutta tieto oli haalistunut.”

Otavamedian ”Haastattelussa päätoimittaja” -juttusarja esittelee vaikuttajaihmisiä lehtien takana. Juttusarjan aikaisempi osa tehtiin Suomen Kuvalehden päätoimittaja Matti Kalliokoskesta. Lue Matin haastattelu!

Haluatko tavoittaa Tekniikan Maailman lukijat ja verkkokävijät?

Niko Vahtera
Key Account Manager
+358 50 359 0577

Ota yhteyttä