Lähimmät työkaverini Miika ja AI

Videotuottajamme Sanna Grav pohtii, mitä eroa ja toisaalta yhteistä on ihmis- ja tekoälytyökaverissa. Molemmista on ainakin huomattavan paljon iloa! Lue Sannan pohdinta aiheesta.

Tekoäly on hauska ja väsymätön leikkikaveri monenlaisissa tilanteissa – myös työtilanteissa! Saatan kysäistä siltä ideointiapuja ja toisinaan pyydän sitä tiivistämään jonkin pidemmän, vaikeaselkoisemman tekstin. Käytän sitä haastatteluiden litterointiin, käännöstyön apuna ja ainakin vielä toistaiseksi ehkä pikemminkin hassuttelutarkoituksissa myös erilaisten kuva- ja äänimuokkausten tekemiseen.

On todennäköistä, että pian tekoäly käsikirjoittaa puolestani, tuottaa kuvamateriaalia työparini Miikan rinnalla ja korvaa esimerkiksi ääninäyttelijöiden ja spiikkaajien roolia videotuotantojen voice over -kuljetuksissa. Ehkäpä jo seuraava viraaliksi ponnahtava videoratkaisumme on tehtailtu yhteistyössä tekoälyn kanssa? Odotan, koska jossakin alan palkintogaalassa nostamme palkintomaljaa yhteiselle työystävällemme AI:lle!

Omaperäisempää ilmaisua tai vaikkapa aitojen henkilöiden kokemuksiin ja kohtaamisiin pohjaavaa kerrontaa en kuitenkaan näe tekoälyn ihan heti syrjäyttävän, sillä yhä edelleen teen sisältöjä aidoille ihmisille, jotka niin ikään arvostavat inhimillisyyttä kaikkine omituisine epäkohtineenkin. Tunnekuohut ja ilmaisun hienovaraiset nyanssit, ajatusten näkyvät ja kuuluvat jäsentelyt, sanojen hakemiset ja jopa suoranaiset virheet tuovat kerrontaan persoonallisia, mielenkiintoisia vivahteita. Aitoudella on arvonsa, näin ainakin haluaisin uskoa!

Ihan helposti en ole päästämässä irti myöskään inhimillisen ihanista, viehättävällä tavalla erityislaatuisista ihmistyökavereistani! Tarvitsen heitä paitsi kannustamaan ja haastamaan, vuoroin herättelemään ja rauhoittamaan mutta myös kyselemään kuulumisiani, kiinnostumaan asuvalinnoistani, päivittelemään hajamielisyyttäni ja huomauttamaan paidanrintamuksille roiskuneista hammastahnatahroista ainakin juuri ennen tärkeää asiakastapaamista.

Otavamedian eri yksiköissä pohdittiin tekoälyn mahdollisuuksia yhteistuumin jo loppuvuodesta 2023. Tekoälyä hyödynnetään monella tavalla: AI mm. ennustaa tilausten arvoa, ideoi otsikoita ja litteroi haastatteluja. Sen jälkeen kehitysvauhti on ollut melkoinen. Videon sisältö on yhä erittäin relevanttia ja katsomisen arvoista sisältöä tekoälyn mahdollisuuksista, mutta myös sen eettisestä problematiikasta.

Otavamedia from Otavamedia on Vimeo.

Kuulisimmekin mielellämme millaisia ajatuksia video ja tekoäly ylipäätään juuri sinussa herättää?

Millainen on sinun roolisi kehityksessä? Kuinka itse aiot pysyä ajan hermolla, mutta toisaalta puolustaa omaa paikkaasi itsenäisesti ajattelevana, ratkaisuja tekevänä, kriittisenä, kannustavana ja ennen kaikkea tuntevana ihmistyötoverina?

Ota yhteyttä, olemme kiinnostuneita juuri sinusta ihminen!

Videon tuottaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja
Sanna Grav
+358 44 548 7546

Ota yhteyttä