Oodi omalle medialle – voit muuttaa sillä maailmaa

Oman median paras puoli on ilmeinen: se todella on omasi. Vaikka ymmärrämme tämän, vain harva uskaltaa hyödyntää sen valtavaa potentiaalia kokonaisvaltaisesti. Mieti siis hetki, mikä saa sinut iloitsemaan, inspiroitumaan, liikuttumaan tai vaikuttumaan. Kuuntele myös podcast aiheesta, linkki on jutun lopussa.

Kysyin kymmeneltä sattumanvaraisesti vastaani tulleelta ohikulkijalta kysymyksen: ”Mitä sinä elämältäsi toivot?” Lisää karkkia, sanoi yksi. Enemmän unta, sanoi toinen (tuon ensimmäisen lapsenrattaita työntävä äitioletettu). Kunnon sangollinen kahisevaa, sanoi kolmas (oletan hänen tarkoittaneen rahaa).

Loput seitsemän sanoivat eri muodoissaan sen, mitä itsekin elämästä ajattelen. Me haluamme jättää jälkemme. Haluamme tuntea itsemme tärkeiksi, tehdä jotain merkityksellistä. Haluamme äänemme kuuluviin.

Unohda idolsit ja supermegavisat, sinulla on oma media

Olemme tulleet kauas ajoista, joina osallistuminen erilaisiin televisiovisailuihin tai laulukilpailuihin oli se varteenotettavin tapa tulla huomatuksi. Ja huhheijaa kuinka hyvä niin! Enää meidän ei tarvitse antaa valtaa ajatustemme, maineemme saati sielumme muovaamisesta ulkopuolisten käsiin. Oman median avulla voit tehdä näkyväksi juuri sen, mitä itse pidät tärkeänä. Sen avulla voit muuttaa maailmaa, ihan oikeasti.

Oman median ei tarvitse mahtua tietynlaisiin raameihin. Siksi onkin yllättävää, kuinka usein tahtotilanamme on ravistelun, herättelyn tai vaikkapa huvittelun sijaan pyrkimys maailmaasyleilevään miellyttämiseen tai tarkkarajaiseen asiallisuuteen.

Ehkä kyse ei ole rohkeuden puutteesta vaan pikemminkin siitä, että emme ole vielä täysin sisäistäneet, mihin kaikkeen oma media taipuu. Kaikkia ei voi eikä siksi myöskään kannata miellyttää, sillä pelkästään miellyttävä on vain harvoin kovin kiinnostavaa.

”Pelkästään miellyttävä on vain harvoin kovin kiinnostavaa.”

Tietysti oman mediankin sisältöjen kohdalla on ajateltava niiden kuluttajaa. On tarjottava aidosti hyödyllistä tai muulla tavoin palkitsevaa sisältöä. Älä kuitenkaan aliarvioi yleisöäsi, palkinnon ei aina tarvitse olla helposti nieltävää tai edes herkullista.

”Älä aliarvioi yleisöäsi.”

Älä teeskentele, sillä aitouden – ja sen puutteen – voi haistaa

Erityisesti vallitsevassa maailmantilassa ilon ja naurun merkitystä ei voi liiaksi korostaa. On todella arvokasta, jos tämän epävarmuutta huokuvan alakulon keskellä saat tarjottua seuraajallesi edes pienen hilpeän hetken verran unohdusta.

Oman median sisällöillä sinulla on kuitenkin mahdollisuus sivaltaa myös syvemmältä. Niiden avulla voit kertoa myös vakavista, vaikeista, arkaluontoisistakin asioista ja haastaa seuraajasi ajattelemaan. Harva meistä tahtoo kuluttaa aikaansa kädenlämpöiseen hymistelyyn. Me janoamme tunteita.

Siksi rakastan työtäni. Otavamedian videotuottajana olen saanut olla muuttamassa maailmaa kohti sellaista, jonka koen aidosti paremmaksi. Olen tehnyt työtä tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja ympäristöystävällisempien valintojen puolesta, olen toteuttanut sisältöjä työhyvinvoinnin edistämiseksi sekä vaikkapa lasten ja nuorten seksuaaliväkivallan ehkäisemiseksi. Olen tarinallistanut havaintojani ympärilläni näkemästäni elämästä. Olen prosessoinut ajatuksiani kuolemasta. Olen saanut viihdyttää, sivistää, opastaa ja herutella kyyneliä. Ja kaikki oman median videoiden avulla, asiakkaitteni ansiosta.

”Olen saanut olla muuttamassa maailmaa kohti sellaista, jonka koen aidosti paremmaksi.”

Aiheiden kirjo on siis moninainen. Uskottavia, syventymisen arvoisia tarinoita yhdistää kuitenkin aito kiinnostus ja omakohtainen kosketuspinta aihemaailmaan. Siksi uteliaisuus, avoimuus ja uskallus ovat erinomaisia ominaisuuksia oman median sisältöjä suunnittelevalle. On vaikea innostaa muita asialla, josta et itse aidosti innostu. Siksi en myöskään kannusta näkemään turhaa vaivaa, sillä vilppisi paljastuu kyllä.

Rakkaudella ja rohkeudella

Merkityksellisyyden kokemus on perusinhimillinen tarpeemme. Se on sisäänrakennettuna meissä jokaisessa.

Siksi suurimmat onnistumisen hetket ovat mitattavissa tunnereaktioina. Kun pää kääntyy kohti ja katse tarkentuu sinuun, kun sinut on nähty ja äänesi kuultu.  Älä säikähdä silloin. Katso rohkeasti takaisin, kuuntele ja ole läsnä.

Olet jättänyt jäljen.

Sanna Grav
Kirjoittaja on videotuottaja, joka uskoo, että ihmiset ovat valmiita haastamaan keskittymiskykyään. Nopean ja hektisen ärsyketulvan rinnalla myös harkitut ja syventymistä vaativat sisällöt kasvattavat suosiotaan.

Kuuntele alta OMAcast-podcast Jääkö sinusta jälki, ja millainen?

Sanna Grav ja Diana Törnroos keskustelevat oman median vaikuttavuudesta ja rohkeista aihevalinnoista.

Täältä löydät muutamia Sannan tekemiä videoita:

Helsingin kaupunki, lapsiin ja nuoriin kohdistuva seksuaaliväkivalta ja grooming: https://vimeo.com/420184208 

Riko hiljaisuus, videoitu podcast – Tietoa lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta sekä groomingista: https://vimeo.com/427765601/0b5091fd00

Suomen Lakimiesliitto, Oikeus ja kohtuus: https://vimeo.com/365546961

Popit – Not having a baby – yet!: https://vimeo.com/242733577

Tuotamme asiakkaillemme 500 videota, podcastia ja livelähetystä joka vuosi.

Kysy lisää!
Maria Öfverström
Asiakasvastaava tuottaja
+358 40 524 1600

Ota yhteyttä