Vuoden 2023 ruokatrendit tulevat tässä

Kysyimme Annan, Kotilieden ja Seuran ruoka-asiantuntijoilta, mikä maistuu kotimaassa ja maailmalla tänä vuonna. Vastauksissa korostuivat mm. hävikittömyys, vaivattomuus ja kotiruoka. Mukana on myös meillä vähemmän tunnettuja ilmiöitä, kuten cucina povera ja ube. Ruokatoimittajat raottavat meille trendikattilan kantta, olkaa hyvä!

Ruokamaailman trendeistä meille kertoivat Seuran ruokatoimittaja Teresa Välimäki, Kotilieden Food Manager Sanna Mansikkamäki sekä Annan päätoimittaja Emma Koivula ja freelance-ruokatoimittajat Taina Salovaara ja Suvi Rüster. Lämmin kiitos asiantuntemuksestanne!

Kuluttajan keittiöön on monta reittiä, joten lue artikkelin lisäksi pdf-kooste Annan, Kotilieden ja Seuran koko vuoden ruokateemoista. Näet kätevästi samasta tiedostosta sekä listan ruoka-aiheisista teemanumeroista että mediakohtaiset kommentit ruokateemoihin.


Kaikkien asiantuntijoidemme kommenteissa nousivat esiin arjen helpottaminen, hävikin minimointi, kotiruoka, ruoanlaiton energiatehokkuus, hintatietoisuus, hyvinvoinnin edistäminen, vastuulliset valinnat ja leivonta. Nyt syvennymme tarkemmin näihin trendeihin ja kurkistamme hieman myös maailman keittiöihin.

Vaivattomasti valmista

Ruoanlaiton halutaan olevan etenkin arkena helppoa ja ruoka pitää saada pöytään nopeasti. Jotta tämä onnistuu, ideoita ja reseptejä haetaan mm. valmistusaika edellä. Kotiin tilattu ruoka, ravintolassa syöminen ja ruoan verkkokauppaostaminen kuuluvat kaikki helppoustrendiin. Ruoan verkkokauppaostaminen säästää hikoilulta ruokakaupassa ja kuluttaja hyötyy laajenevasta tarjonnasta.

Vaivattomuuteen kuuluu olennaisesti puolivalmisteiden, kuten pakasteiden ja salaattipussien käyttö, sekä valmisruoka.

”Mikro kilahtelee, veitsi ei paljon heilu. Jopa vihannekset ostetaan valmiiksi pilkottuna”, tiivistää Sanna Mansikkamäki.

Toimitukset ovat jo tarttuneet näihin trendeihin ja reseptiikkaa tehdään myös valmistustapa edellä, esimerkiksi airfryereille. Kotilieden Arjen nopeat ja helpot -osio auttaa kuluttajia arjen sujuvoittamisessa, käy tutustumassa!

Hävikki nolliin

Hintojen nousu on tehostanut halukkuutta välttää ruoan roskiin heittämistä. Perinteisesti joulun jälkeen etsitään tapoja käyttää lanttulaatikon loput herkullisella tavalla, mutta vinkkejä hävikinhallintaan haetaan nykyään ympäri vuoden. Kotikokit etsivät ideoita ruokaryhmistä ja sosiaalisesta mediasta. Monissa resepteissä annetaan jo valmiiksi vinkit, miten ylimääräisen ruoan voi käyttää fiksusti seuraavana päivänä. Erittäin käyttäjäystävällistä!

Kunnon kotiruokaa

Kotona kokkaillaan ahkerasti ja lapsuuden reseptejä etsitään niin mummon reseptivihkosta kuin verkosta. Perinteinen kotiruoka ja lapsuuden maut tuovat lämmön ja turvallisuuden tunnetta. Koska mummolaruoan suosio näkyy myös reseptihauissa, kaalilaatikko kumppaneineen trendaa hakumäärissä.

”Rakkaiden klassikoiden ohjeita voidaan muokata sen verran, että niiden luonne säilyy, mutta terveellisyys paranee. Paljon tullaan myös näkemään liha- ja maitotuotteiden korvaamista kasvipohjaisilla valmisteilla”, kertoo Taina Salovaara.

Jos arkena on ajanpuutetta ja mikrossa kilahtaa valmisruoka, viikonloppuna saatetaan panostaa ja nähdä vaivaa, ja etenkin käyttää rahaa hyvien ja laadukkaiden raaka-aineiden ostamiseen. Ne, jotka harrastavat ruokaa, saattavat todellakin käyttää raaka-aineisiin rahaa, nähdä aikaa ja vaivaa ruoan valmistukseen. He käyttävät myös rahaa keittiövälineisiin. Tästä on esimerkkinä hapanjuurileivonta ja pizzabuumi. Yhä useampi suomalainen tekee pizzaa ympäri vuoden pizzauunissa kuin aito pizzaiolo Italiasta.

Vielä viimeinen silaus

Isot E:t – Energiatehokkuus ja Edullisuus

Energian riittävyys ja hintojen nousu heijastuvat tietysti myös ruokaostoksiin ja ruoanlaittoon. Säästäväisyys näkyy hintojen vertailuna ostoksilla, raaka-aineiden valinnoissa ja kotikokkailun suosion kasvuna. Tähän trendiin liittyy tiiviisti sesonkien seuraaminen, hävikin välttäminen ja kasvisten lisääminen ruokalistalle. Haastavasta tilanteesta seuraa siis onneksi myös paljon hyviä muutoksia!

Toimituksissa tuotetaan artikkeleita ja reseptejä, jotka antavat vinkkejä energiatehokkaaseen ruoanlaittoon ja edullisten raaka-aineiden käyttöön. Esimerkiksi mikroaaltouuni- ja airfryer-reseptit säästävät valmistusajan lisäksi energiaa, ja maistuvia, ravitsevia aterioita voi todellakin valmistaa vaikka säilykkeistä.

Kokonaisvaltaista hyvinvointia, kiitos!

Hyvinvoinnin maailmanlaajuinen megatrendi jatkuu. Tähän kuuluu pyrkimys tehdä omaa hyvinvointia tukevia valintoja, kuten lisätä kasviksia ruokavalioon, liikkua enemmän ja valmistaa ruokaa itse. Halu kehittyä ruoanlaittajana, löytää elämyksiä ja estetiikkaa ovat osa tulevan vuoden ruokailmiöitä.

Oman hyvinvoinnin lisäksi vastuullisilla valinnoilla ja ruoan alkuperällä on väliä. Etenkin nuoret ovat erittäin tiedostavia ruoka-aineiden alkuperästä, ympäristöystävällisyydestä ja vastuullisuudesta.

”Luonnonlaidun liha tiedostetaan paremmaksi ja ilmastoviisaaksi valinnaksi ja muistakin raaka-aineista etsitään vastuullisesti tuotettuja. Reko-ruokapiirit ja lähiruoka liittyvät vastuullisuustrendiin”, summaa Sanna Mansikkamäki.

Leivotaan ja vietetään aikaa yhdessä

Taloudellisesti vaikeina aikoina ja pandemian kurimuksessa on vietetty paljon aikaa kotona. Tautitilanteen helpottaessa on ihanaa viettää aikaa yhdessä, käydä kylässä ja istua yhteiseen pöytään. Kotikokkailun ohella leivontatrendin kasvu jatkuu, leipominen on mukavaa tekemistä perheen kanssa ja reseptitarjontaa löytyy helpoista haastaviin. Leipureilla ei ole kyllästymisen vaaraa, kun kokeilee hittireseptiä, kaverin suosituksia tai selailee ruokasivustoja!

”Trendinä näkyy yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Erilaisten kokkauskurssien suosi on kasvussa ja sosiaalisessa mediassa nousee yhdessä syömisen trendi. Kodeissa kokoonnutaan syömään yhdessä matalammalla kynnyksellä jopa arkisin”, kuvailee Teresa Välimäki.

Tulipa hienoja muffineita!

Tuulahdus maailman keittiöistä

Hyvinvointi, terveellinen syöminen, ilmastoystävällisyys ja perinteiset ruoat kiinnostavat kokkeja ympäri maailman. Raaka-aineet saadaan läheltä ja ruoka on rehtiä. Annan Taina Salovaara mainitsee italialaisen ”köyhän keittiön” la cucina poveran yksinkertaisine keittoineen ja pizzoineen. Ruotsissa taas perinneviljat ja palkokasvit tekevät paluun koti- ja ravintolakeittiöihin. USA:ssa intialaiset curryruoat ovat kuuminta herkkua juuri nyt.

Mielenkiintoisia yksittäisiä trendipoimintoja maailmalta listaa Annan Suvi Rüster:

”Ilmastoystävällisistä raaka-aineista mainittakoon teff-jauhot, härkäpavut ja lupiinipavut. Pähkinäinen violetti isojamssi eli ube on yksittäisistä raaka-aineista tulevan vuoden raaka-aine, johon tullaan törmäämään TikTokissa ja muissa sosiaalisen median kanavissa niin juomissa kuin ruoassakin. Maailman keittiöistä nigerialainen keittiö on kiinnostuksen kohteena.”

Mistä syntyy seuraava ilmiö?

Kaikissa toimituksissa makuhermot on tarkkaan viritetty seuraamaan ruokamaailman tapahtumia ja uutuuksia, näin sisällöt ovat aina sekä kiinnostavia että ajan tasalla. Oivaltavimmat sisällöt lähtevät helposti viraaleiksi. Näin ilmiöistä kertoo Sanna Mansikkamäki:

”Somehittejä luodaan Tiktokissa ja sitä kautta ne tulevat myös kaikkien ruokapöytiin. Ylipäätään digitaalisuus on kaikkialla ja se tulee muokkaamaan tapaamme ostaa ruokaa tai käydä ravintoloissa syömässä.”

Ruokatoimitukset ovat hereillä, ja niin kannattaa mainostajienkin olla.

Avaa kooste Seuran, Annan ja Kotilieden monipuolisista ruokateemoista!


Otavamedian verkosto tavoittaa 1,7 miljoonaa aktiivista Kotikokkia ja jauhopeukaloa!

Lähde: KMT 2022, Kantar Oy.

Näin tavoitat heidät tehokkaasti, lue lisää Otavamedian yleisöistä.

Kysy lisää omalta Otavamedian yhteyshenkilöltäsi tai

Virpi Åberg
Key Account Manager
+358 40 709 3137

Ota yhteyttä